oudsbergen1.jpg

Multifunctioneel sportcomplex Oudsbergen gegund aan Team Cordeel

Oudsbergen heeft de plannen van het nieuwe multifunctionele sportcomplex in deelgemeente Opglabbeek voorgesteld. De nieuwe sporthal wordt dubbel zo groot als de vorige. Bovendien is er in het duurzame gebouw ook ruimte voor dansen, volkssporten en voetbal. Sport Vlaanderen ondersteunt het project met 1 miljoen euro subsidie. Het project werd door Cordeel Zetel Hoeselt gewonnen samen met Slangen en Koenis, VK engineering & architects, Ney & Partners WOW en Ontwerpatelier Peter Jennes.

Het AGB Oudsbergen ging op zoek naar een partner om de nieuwe sporthal uit te tekenen, te bouwen en de technische installaties gedurende de eerste vijf jaar te onderhouden. In de afgelopen periode werden de verschillende kandidaten gewikt en gewogen. Op 6 juli wordt aan de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Oudsbergen voorgesteld om de opdracht te gunnen aan het consortium Team Cordeel.

Het was duidelijk dat er nood was aan een nieuwe sporthal in Opglabbeek. In 2018 werd er samen met de sportverenigingen en de sportraad een behoefteanalyse uitgewerkt. “De huidige sporthal werd bijna 45 jaar geleden gebouwd en werd wel deels gerenoveerd en verfraaid, maar is verouderd. Bovendien werd de sporthal in al die tijd nooit uitgebreid. Er is te weinig geschikte en beschikbare sportoppervlakte om alle clubs optimaal te laten trainen en wedstrijden te laten spelen in de huidige accommodaties”, zegt Ilse Wevers, schepen van Sport.De analyse leverde ook enkele aanbevelingen op. “Er werd voorgesteld om de sporthal als deel van een sportzone te bekijken, waarbij ook buitensporten aangeboden kunnen worden.”

Het beleid ging met de aanbevelingen aan de slag en betrok verschillende partijen via een uitgebreidparticipatietraject bij het uitwerken van de plannen. “Dat resulteert in een plan voor de volledige sportzone en nu ook het ontwerp van de nieuwe sporthal. En dat ontwerp ziet er fantastisch uit”, zegt Kurt Plessers, schepen van Patrimonium. De nieuwe sporthal en sportzone blinken uit in polyvalentie. “De sportzaal is tweemaal zo groot als de vorige en op te delen in 6 afzonderlijke delen. Verder zijn er 3 grote danszalen voorzien.”

Ook voor de buitensporters zijn er faciliteiten voorzien in het nieuwe multifunctionele sportcomplex. Voetbalclub Kabouters Opglabbeek huurt er kleedkamers en een cafetaria, die ook als VIP-ruimte gebruikt zal worden voor de binnensporten. Op het gelijkvloers is er naast een hoofdcafetaria voor de sportzalen nog een cafetaria voor de volkssporten petanque, kegelen en boogschieten. Die cafetaria zal ook dienst doen als dienstencentrum voor senioren.

Daarmee wordt er werk gemaakt van een heuse sportzone. “De nieuwe sporthal biedt een nieuwe thuisbasis voor de Kabouters en de gebruikers van het Zeelke. Het populaire skatepark wordt binnenkort ook uitgebreid en er worden trage verbindingen voorzien over het hele terrein, waarlangs ook de tennisclub bereikt kan worden”, zegt schepen Wevers. Daarnaast worden er nog een multifunctioneel sportveld, calisthenicspark enbeachvolleybalvelden aangelegd. Er worden een 200-tal parkeerplaatsen en een fietsenstalling voorzien.

De nieuwe sporthal zal uiteraard een pak energiezuiniger zijn dan de vorige. “Het gebouw haalt minimum een Epeil van 50, maar mits enkele ingrepen kan er op termijn nog E30 of zelfs E0 gehaald worden. We hebben grote klimaatambities en hebben ervoor gekozen om geen fossiele brandstoffen te gebruiken. Energie wordt opgewerkt via warmtepompen en via zonnepanelen”, legt schepen Plessers uit. “De dragende constructie is van hout en kan later dus helemaal gerecycleerd worden. Het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Op kleine overspanningen worden groendaken aangelegd.” Ook de ruimte wordt efficiënt en duurzaam gebruikt: drie verouderde gebouwen worden ondergebracht in één nieuw en energie-efficiënt gebouw.

De nieuwe sporthal wordt naast de huidige sporthal aangelegd. “We zorgen ervoor dat de verengingen tijdens debouwwerking hun werking kunnen verderzetten. De sporthal en ’t Zeelke worden pas afgebroken als de nieuwe sporthal klaar is”, zegt schepen Wevers.

In de komende maanden worden de ontwerpen gefinaliseerd en de nodige vergunningen aangevraagd. “We verwachten dat de werken in het voorjaar van 2023 kunnen starten. De bouw van de sporthal zal ongeveer een jaar duren, al zal het nog iets langer duren voordat ook de parkings en aanplantingen zijn afgerond”, zegt schepen Plessers. Op het terrein zal al eerder gewerkt worden: de terreinen van Kabouters Opglabbeek wordenaangepast, het skatepark wordt uitgebreid en in 2023 worden er uitbreiding een multifunctioneel sportveld en beachvolleybal-terreinen aangelegd en calesthenics-toestellen geplaatst.

©Gemeente Oudsbergen

Andere nieuwsberichten