header.png

Nieuw energieneutraal gebouw voor Antwerpse operationele stadsdiensten

Op de Havanasite in het noorden van Antwerpen zal binnenkort een nieuw energieneutraal gebouw verrijzen. Het wordt de uitvalsbasis voor het merendeel van de operationele diensten van de stad Antwerpen. De realisatie van dit nieuwe gebouw is toegekend aan Team ’t Noord, bestaande uit Cordeel Belgium, Van Roey, Binst architects en AAVO architects.

De verouderde loodsen op de noordelijke site worden afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw dat het neusje van de zalm zal zijn. Het zal bestaan uit een voertuigencentrum, parking, opslagruimte binnen en buiten, kantoren, kleedruimtes en andere ondersteunende functies en beslaat bijna 60.000m². Het project genaamd ‘Technische Cluster Noord’ wordt de nieuwe werkplek voor zo’n 600 mensen die vandaag in vaak verouderde gebouwen werken.

Duurzaam ontwerp

Een duurzaam ontwerp is het uitgangspunt voor het project. Hiervoor wordt gewerkt met het instrument GRO, dat werd ontwikkeld door het agentschap Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid. Via een brede waaier aan duurzaamheidsaspecten én het verankeren van circulaire principes biedt het handvaten om tot een toekomstgericht gebouw te komen.  Zo moet het nieuwe gebouw een uitstekende score behalen op de GRO-duurzaamheidsmeter. Het wordt fossielvrij en energieneutraal. Bovendien zal de energiebehoefte aanzienlijk worden beperkt door in te zetten op passieve maatregelen.

Verticale integratie

Naast Cordeel Belgium zal ook zusterbedrijf Imtech meewerken aan de bouw van het CO2-neutrale gebouw. Zo zal Imtech instaan voor de elektriciteitswerken.  

 

De werkzaamheden starten in het voorjaar van 2025 en zullen naar verwachting afgerond zijn tegen de zomer van 2027.

 

Foto's © BINST ARCHITECTS

Andere nieuwsberichten