header_inc.png

Woonproject 'In Compagnie' uit de startblokken

Recent zijn de renovatiewerken aan de oude Ambiorixkazerne en de transformatie tot het nieuwe woonproject ‘In Compagnie’ gestart. Deze herbestemming naar een nieuw hedendaags stadsdeel wordt zeker één van de meest unieke en duurzame ontwikkelingen in de omgeving van Tongeren, met een mix van compacte studio’s over ruime appartementen en luxelofts tot riante penthouses. De naam ‘In Compagnie’ verwijst naar de vroegere militaire invulling én naar het kleinschalig karakter rondom het Paradeplein, die een buurt wordt waar het gezellig wonen en leven is.

Nieuw leven 15 jaar na de laatste soldaat

De kazerne krijgt dus een echte metamorfose! De rustig gelegen woonsite tussen de Blaarstraat en natuurgebied de Kevie moet een hechte community worden met veel variatie, beleving, en ruimte voor wonen en commerciële activiteiten vlakbij het stadscentrum.  Voorjaar 2025 zullen de eerste bewoners er hun intrek nemen, 15 jaar nadat de laatste militair er midden 2010 vertrok. In een eerste fase wordt de westvleugel gerenoveerd tot moderne en zeer ruime lofts en appartementen, compacte studio’s voor starters en duplexunits. Die laatste hebben naast woonruimtes ook atelierruimte, wat ideaal is voor bvb een juwelier, antiquair of andere ambachtelijke makers of vrije beroepen. Bovenop het gebouw komt een nieuwe verdieping in houtstructuur met grote luxelofts. Cordeel Group wil hiermee een heel breed aanbod appartementen in de markt zetten. Een belevingssite met veel ruimte voor wonen en kleinschalige handel.

“De ontwikkeling van de Ambiorixsite, op wandelafstand van het centrum en het station, past helemaal in het beleid van de stad om bestaand patrimonium te herbestemmen, maar ook op te waarderen met nieuwe functies. Project In Compagnie combineert het beste van 2 werelden: het historische verhaal van de oude militaire kazerne gecombineerd met innovatieve woonmogelijkheden. We streven er naar dat historisch waardevolle realisaties in de stad bewaard blijven, maar dat er ook betaalbare kwalitatieve woongelegenheden gerealiseerd worden. Projecten dienen dan ook aan te sluiten bij de woonnoden van Tongeren en dat voelden we meteen bij In Compagnie.”, aldus burgemeester Patrick Dewael.

Eigentijds wonen met respect voor het oude

Het historische kazernegebouw behoudt zijn authentieke gevels, maar krijgt wel een stevige upgrade. Het accent zal liggen op hedendaags, comfortabel wonen met een moderne architectuur en open ruimtes. Het openmaken van bestaande structuren – zonder aan de ziel van het gebouw te raken – zorgt voor heel veel natuurlijk licht. Andere ingrepen zoals glazen wanden en hoge plafonds geven dat typische loftgevoel.

De mix aan woontypes varieert van duplexunits met een bel-etage tot doorzonappartementen met 1 tot 3 slaapkamers. De duplexen hebben een eigen voortuin aan inkomzijde en ook een terras aan pleinzijde; de bovengelegen appartementen hebben een zeer ruim terras.

Het unieke karakter is er ook zeker door het centrale en autovrije binnenplein, wat een enorme troef zal zijn voor alle bewoners en gebruikers op en rondom de site.  Vlotte wandel- en fietsverbindingen, het station en de bushalte bij de deur en de nabijheid van zowel het hart van de oudste stad van België, als het rustig natuurgebied, dragen bij aan de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van deze nieuwe woonomgeving. 

In Compagnie zal waken over een goed evenwicht van wonen, kleinschalige handel en voldoende ruimte voor ontspanning, ontmoeting en groen. 

Fossielvrij en energiezuinig als extra duurzaamheidstroeven

Er gaat heel veel aandacht naar een minimale ecologische voetafdruk bij de renovatie van het gebouw.  Zo worden enkel de binnenafwerking en de overbodige wanden weggehaald, en gebeurt de renovatie met aandacht voor maximaal behoud van de gebouwstructuur, waarbij het open karakter en ruimtegevoel van de hoge plafonds tot zijn recht komt.  Met creatieve ingrepen worden de ruime terrassen inpandig in de grote gevelopeningen gelegd en wordt zo ook de hoge zomerzon geweerd.  De statige traphallen worden behouden en zorgen voor extra cachet naast de brede gaanderijen die functioneren als extra buitenruimte.

In Compagnie onderscheidt zich ook door zijn hoge energiezuinigheid en zal met verschillende energiemaatregelen het BEN-label – Bijna-EnergieNeutraal – behalen. “De isolatie van de buitenschil levert alvast de grootste energiewinst op. Via geothermie wordt er fossielvrije energie opgehaald uit de diepere bodem en aan het collectief warmtenet afgegeven om elk appartement te verwarmen en te koelen  via een eigen warmtestation. Het hele jaar door wordt een aangename temperatuur gegarandeerd op een energiezuinige manier.” vertelt Kristien Olaerts, Commercieel Directeur van Cordeel zetel Hoeselt.

Voor een uiterst kwalitatieve en duurzame omgeving met een sterke identiteit wordt voor heel de site ook een landschapsarchitect aangesteld, waarbij de nodige aandacht wordt besteed aan het behoud van bestaand kwalitatief groen.

Kopers betalen pas na afwerking

Wie vastgoed koopt, moet van de bank vaak een hoge eigen inbreng doen. Zelfs tot 25% van het aankoopbedrag. Maar potentiële kopers hebben niet altijd de financiële middelen om bovenop hun huur of lopende lening voor hun huidige woonst nog een bijkomende financiering af te lossen.

Dit project biedt hier dé oplossing !  De koper betaalt het volledig aankoopbedrag pas na afwerking van zijn appartement. Op deze manier vermijden kopers dat zij én een lopende lening voor hun huidige woonst én een lening voor hun nieuwe woonst gelijktijdig dienen af te lossen. Zij hebben hiermee ook de nodige ruimte en tijd om hun huis te verkopen en de best mogelijke uitkomst te genereren.

Meer informatie over In Compagnie vind je via de website: www.incompagnie.be

Kristien Olaerts, Commercieel Directeur Cordeel Hoeselt – 0486/64 29 53
Annick Geldhof, Project Developer C-Living – 0493/09 32 03

Andere nieuwsberichten