Baanbrekend spiraalontwerp voor nieuw museum

Cordeel bouwt MAS in Antwerpen

In opdracht van de Stad Antwerpen bouwden we in het voorjaar van 2010 het befaamde Museum aan de Stroom. De bijzondere toren telt tien verdiepingen die elk 90° ten opzichte van elkaar zijn gedraaid: een zeer complexe gebouwstructuur.

Projectkenmerken

Projectnaam
Cordeel bouwt MAS in Antwerpen
Locatie
Hanzestedenplaats 1 - Antwerpen
Opdrachtgever
Stad Antwerpen – AG Vespa
Categorie
Cultuur
Architect
Neutelings Riedijk Architecten BV (ism Bureau Bouwtechniek)
Uitvoeringsperiode
Opgeleverd

Verticale galerijen

De verdiepingen van 6 meter hoog vormen samen een spiraal. Met roltrappen worden bezoekers langs verticale galerijen en door de Antwerpse geschiedenis geleid. Helemaal bovenaan, op 60 meter hoogte, is er een uitkijkpunt over de stad. De kern van het gebouw meet 12 bij 12 meter en werd ter plekke gestort in gewapend zichtbeton met houtstructuur. 

Hoog tempo

Om de houtstructuur in het beton te creëren, plaatsten we matten met nerven tegen de bekisting. Het tempo lag zeer hoog: iedere dag werd een van de vier verdiepingswanden van 36 cm dik gestort. Aan de wanden, die in alle zalen zichtbaar zijn, werden vervolgens stalen spanten opgehangen die de vloer dragen. In totaal is er voor dit project 1.000 ton structureel staal gebruikt.