dji_0042.jpg

Organische architectuur aan de Schelde

Residentie Belgica

Residentie BELGICA, een woontoren met elf bouwlagen en twee teruggetrokken ‘kroonverdiepingen’, is het allerlaatste project op de frontlijn van de ZAAT in Temse. Het vormt zo ook het sluitstuk van de reconversie van de Boelwerf.

Organische architectuur aan de Schelde


Voor het ontwerp liet architectenbureau B2Ai zich inspireren door de boeg van een schip en het water van de Schelde wat resulteerde in een organische vorm van de toren. Net zoals de andere appartementsgebouwen op de Zaat krijgt dit project de naam van een van de schepen die ooit door de Boelwerf zijn gebouwd. De Belgica, een oceanografisch onderzoeksschip, verliet in 1984 de werf en is trouwens nog altijd operationeel (de opvolger Belgica II ging eind 2020 te water). Door de sprekende boegvorm eist het gebouw zijn plaats op naast de Schelde.

Architectonisch beton


De gevel werd omwikkeld door een golfachtig balkon in wit, architectonisch beton, gerealiseerd door C-concrete. De woontoren is een echte blikvanger in zijn unieke vormgeving. De gebogen en golvende betonnen borstweringen van de terrassen, de conische geveldelen van het penthouse in zichtbeton maken deze woontoren uniek. De materialisatie vormt een hedendaagse toepassing en interpretatie van de bestaande witte rivieroever-architectuur.  

De gebogen prefab terrassen bepalen in grote mate het architecturale uitzicht. De prefab elementen staan garant voor een constante kwaliteit en bieden verhoogde efficiëntie door tijdwinst tijdens de bouw. Voorts laat deze prefab betontoepassing complexere vormen met precieze en scherpe details toe waardoor dit materiaal zich uitermate leent als hoogwaardig architecturaal element. Voor dit project bestaat de structuur 50% uit prefab beton, de gevel bestaat uit geprofileerde aluminiumplaten en buitenschrijnwerk, de borstweringen zijn voor 50% uitgevoerd  in prefab beton.

dji_0029.jpg
19-_dsc4226.jpg

Projectkenmerken

Projectnaam
Residentie Belgica
Locatie
Temse, Belgium
Opdrachtgever
Nieuw Temse nv
Categorie
Residentieel
Architect
B2Ai Architects
Engineering
Nico Terryn bvba
General Contractor
Cordeel Zetel Temse NV
Uitvoeringsperiode
2020-2022