proofofthesum_1038_vaccinopolis_ren_05_ext_200714_pri-1024x576.jpg

Nog veertien maanden en Vaccinopolis opent de deuren

UAntwerpen en consortium IMM/Unity geven startschot voor bouw innovatief vaccincentrum

UAntwerpen en het consortium IMM/Unity gaven maandag het symbolische startschot voor de bouw van Vaccinopolis. Op 1 maart 2022 openen de deuren van het innovatieve centrum, waar kandidaat-vaccins getest zullen worden. “De wereld heeft echt nood aan deze infrastructuur”, zegt bezieler Pierre Van Damme.

paragraph--text_multiple
proofofthesum_1038_vaccinopolis_ren_05_ext_200714_pri-1024x576.jpg
proofofthesum_1038_vaccinopolis_ren_06_int_200714_pri-1024x576.jpg

Tijdscapsule in de grond

Maandag 25 januari ging de symbolische eerste spade in de grond. Van Damme kreeg assistentie van rector Herman Van Goethem en algemeen beheerder Bart Heijnen. Namens het bouwconsortium staken IMM/Unity Koen Coekelbergs, project director van Jansen Cleanrooms, en Kevin De Hainaut, CEO van Cordeel Zetel Temse,  de handen uit de mouwen. Samen betonneerden ze een tijdscapsule met een boodschap aan de toekomstige aardbewoners. Die boodschap, over de impact van corona op onze maatschappij, werd geschreven door socioloog Walter Weyns (UAntwerpen).

De realisatie van Vaccinopolis wordt een huzarenstukje. “Normaal vraagt de realisatie van een dergelijk DBM-project vier tot vijf jaar”, vertelt Kevin De Hainaut (Cordeel). “Maar de omstandigheden zijn uitzonderlijk: COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan. Alle projectpartners bundelden de krachten om de doorlooptijd drastisch in te korten.” Koen Coekelbergs (Jansen Cleanrooms) zet graag de tanden in dit prestigieuze project: “De uitdaging is om de extreem korte doorlooptijd te verzoenen met het vereiste biotechnologische veiligheidsniveau 3.”

proofofthesum_1038_vaccinopolis_ren_07_int_200714_pri-1024x576.jpg
proofofthesum_1038_vaccinopolis_ren_04_ext_200714_pri-1024x576.jpg

Design, build & maintain

Op veertien maanden zal IMM/Unity de klus klaren. “Op 1 maart 2022 opent Vaccinopolis de deuren”, blikt architect Roy Pype (Proof of the sum) vooruit. “Voor dit project werken we volgens de ‘design, build & maintain’-formule (DBM). “Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (design). De realisatie (build) is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel. En Imtech Belgium neemt samen met Jansen Cleanrooms vijftien jaar lang het onderhoud (maintain) voor haar rekening.”

www.uantwerpen.be/vaccinopolis
www.jansenbuilding.com
www.cordeel.eu
www.imtech.be
www.proofofthesum.com
www.exilab.com
www.abstractarchitecten.be
www.burogroen.be
www.establis.eu

Andere nieuwsberichten