Privézwembad Krokodiel, Middelkerke | Geen druppel bemalingswater verspild
De bouw van het nieuwe recreatiezwembad vereiste een bouwput van ongeveer 100 x 40 meter. Deze moest van het bestaande maaiveld op peil +4,50 TAW tot op het peil +1,00 TAW worden uitgegraven. “Technisch gezien is het niet zo moeilijk om 3,5 meter te overbruggen”, vertelt René Lambrechts, bestuurder van G. Smeyers. “Probleem was echter de locatie: deze nieuwe trekpleister van Middelkerke situeert zich immers vlak naast een beschermd duinengebied. Een nadelige beïnvloeding van de grondwaterstand zou nefaste gevolgen voor fauna en flora hebben. Niet verwonderlijk dus dat de bevoegde instanties, en dan voornamelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Natuur en Bos, de bemalingsvergunning aan erg strikte voorwaarden koppelden. Met andere woorden: het was een case die met kennis van zaken moest worden aangepakt. Vandaar dat hoofdaannemer Cordeel besloot om wederom een beroep op onze expertise te doen.”
Na een grondige studie van het beschikbare grondonderzoek stelde G. Smeyers voor om de bemaling uit te voeren binnen een waterremmende wand tot op het peil -10,00 TAW. “De bemaling werd gedimensioneerd door middel van ons eigen 3D-computersimulatiemodel en de uitvoering werd voorzien met horizontale drains,” vertelt René Lambrechts. “De bemalingsinvloed buiten de bouwput werd enerzijds gecompenseerd door een batterij infiltratiefilters aan de voet van het duinengebied. Anderzijds werd het restant van het opgepompte bemalingswater geïnfiltreerd via een infiltratieveld met horizontale drains. Intussen is de bouwput al op de vereiste diepte drooggezet. En we zijn bijzonder fier te mogen stellen dat 100 % van opgepompte bemalingswater daadwerkelijk werd geïnfiltreerd.”
De bouw van het nieuwe recreatiezwembad vereiste een bouwput van ongeveer 100 x 40 meter. Deze moest vanaf het bestaande maaiveld op peil +4,50 TAW worden uitgegraven tot op +1,00 TAW. “Technisch gezien is het niet zo moeilijk om 3,5 meter te overbruggen”, vertelt René Lambrechts, bestuurder van G. Smeyers. “Het probleem was echter de locatie: deze nieuwe trekpleister van Middelkerke bevindt zich immers vlak naast een beschermd duinengebied. Een nadelige beïnvloeding van de grondwaterstand zou nefaste gevolgen hebben voor de aanwezige fauna en flora. Niet verwonderlijk dus dat de bevoegde instanties, en dan voornamelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Natuur en Bos, de bemalingsvergunning aan erg strikte voorwaarden koppelden. Met andere woorden: het was een case die met kennis van zaken moest worden aangepakt. Vandaar dat hoofdaannemer Cordeel wederom een beroep deed op onze expertise.”
3D-computersimulatie
Na een grondige studie van het beschikbare grondonderzoek stelde G. Smeyers voor om de bemaling uit te voeren binnen een waterremmende wand, tot op het peil -10,00 TAW. “De bemaling werd gedimensioneerd door middel van ons eigen 3D-computersimulatiemodel en uitgevoerd met horizontale drains”, legt René Lambrechts uit. “De bemalingsinvloed buiten de bouwput is enerzijds gecompenseerd door een batterij infiltratiefilters aan de voet van het duinengebied. Anderzijds kwam het restant van het opgepompte bemalingswater opnieuw in de bodem terecht via een infiltratieveld met horizontale drains. Intussen is de bouwput al drooggezet op de vereiste diepte. We zijn bijzonder fier te mogen stellen dat al het opgepompte bemalingswater daadwerkelijk opnieuw geïnfiltreerd is.”