de_brouckere_2.jpg

MULTI werd uitgewerkt tot 'Urban Platform'

Multi - Brouckère

In 2019 startte Cordeel met de duurzame renovatie van de befaamde Brouckèretoren aan de Anspachlaan in Brussel, naar een ontwerp van Conix RDBM Architects. De kantoortoren uit 1969 werd getransformeerd van een donker, zwart kantoorgebouw naar een transparant en uitnodigend ‘Urban Platform’ dat zich profileert als een connector voor zijn omgeving. Het gebouw met een oppervlakte van maar liefst 44.200 m², werd omgedoopt tot 'MULTI', verwijzend naar het gemengd programma met publieke meerwaarde. Vanwege de circulaire aanpak past dit project perfect binnen onze eigen bouwvisie van duurzaam ondernemen.
de_brouckere_1.jpg
de_brouckere_2.jpg

Projectkenmerken

Projectnaam
Multi - Brouckère
Locatie
Anspachlaan, 1000 Brussel
Opdrachtgever
Whitewood en Immobel Group
Categorie
Kantoren, Renovatie & Restauratie
Oppervlakte
44200.00 m²
Architect
Conix RDBM Architects / Colliers
Sustainability
BREEAM Excellent
Uitvoeringsperiode
Q1 2019 - Q1 2022

Duurzaam bouwproject

Het bouwteam beoogde voor dit renovatieproject een BREEAM Excellent-certificering met een maximale hoeveelheid gerecupereerde materialen. Zo werd in ‘MULTI’ de oorspronkelijke Belgische blauwe hardsteen hergebruikt en werd het terras aangelegd met 400 gerecupereerde granieten tegels. Voorst werd circa 1300 meter aluminiumprofielen uit de Brouckèretoren verwerkt in de balustrades en lichtarmaturen van de vernieuwde toren. Daarnaast werd gekozen voor maximale isolatie, PV-panelen en een verwarming met warmtepompen.

Just in time

We zijn trots dat we ons steentje mochten bijdragen aan de herbestemming van dit landmark in hartje Brussel. MULTI vormt een mooie showcase voor de groep als one-stop-shop voor het complete bouwtraject. Zo stond C-concrete in voor de beton- en metaalconstructies en werd voor de technische installaties (HVAC, sanitair en elektriciteit) beroep gedaan op Imtech. C-wood leverde de deuren, meubilair, postvakken, lockers en wanden.

Tijdens de bouwfase moest uiterst creatief omgesprongen worden met de uitdagingen die ‘MULTI’ met zich meebracht. Een werf met beperkte werkruimte in hartje Brussel vereist niet alleen 'just-in-timeleveringen'. We moesten ook telkens de juiste materiaalhoeveelheden op de verdiepingen in kwestie voorzien. We zijn blij dat we deze ingewikkelde puzzel met succes konden leggen. De volledige renovatie nam 34 maanden in beslag.

Project website

Gerelateerde projecten