cordeelhoofdkantoor_temse_1.jpg

Bouwkundig hoogstandje: overspanning van 72 meter

Hoofdkantoor Cordeel boven het droogdok in Temse

Op veertien meter hoogte overspant ons nieuwe hoofdkantoor, met zijn twee verdiepingen, het droogdok van de vroegere Boelwerf. Het uitzicht op Temse, de Scheldebrug en het Scheldepark vanaf de terrassen is ronduit adembenemend.
hq_exterior-28.jpg
cordeelhoofdkantoor_temse_4.jpg

Projectkenmerken

Projectnaam
Hoofdkantoor Cordeel boven het droogdok in Temse
Locatie
Frank Van Dyckelaan 15 – 9140 Temse
Opdrachtgever
Cordeel Zetel Temse NV
Categorie
Kantoren
Architect
Crepain Binst
Uitvoeringsperiode
Opgeleverd

Transparante uitstraling

Twee betonnen poten, met hierin vier trappenhuizen inclusief liften, dragen de hoofdstructuur. In het midden verbinden twee open trappen de beide verdiepingen. De hoofdstructuur weegt 1.200 ton en bestaat uit een stalen vakwerk van 26 meter breed, 10 meter hoog en 100 meter lang. Het enorme bouwwerk werd op de begane grond geassembleerd en vervolgens omhoog gehesen. Een combinatie van aluminium vliesgevels met driedubbele beglazing en spiegelende Alucobond-panelen geeft de gevel zijn transparante uitstraling.

BIM-model

De centrale overspanning bedraagt 72 meter, de uitstekende delen meten 17,4 en 19,4 meter. Stalen H-balken op iedere 3,6 meter ondersteunen de steeldeck betonvloer. Bij een overspanning van deze afmeting, speelt doorbuiging een belangrijke rol. Dit wordt opgevangen met neopreenopleggingen en dilatatievoegen in de afwerkingswanden. Alles is nauwkeurig in een 3D BIM-model vastgelegd. Door de modellen van de architect en onderaannemers samen te voegen, was het mogelijk om problemen op voorhand te signaleren. Dit heeft de bouwtijd serieus verkort.

Gerelateerde projecten