astrotower_brussel_1-2.jpg

Astro Tower: eerste passief kantoorgebouw in Brussel

Ingrijpende renovatie voormalig pand Fortis

Met 107 meter en 33 verdiepingen is het eerste passief kantoorgebouw in Brussel ook het op vier na hoogste gebouw van de stad. Wij waren samen met Willemen General Contractor verantwoordelijk voor de ingrijpende renovatie van dit bouwwerk uit de jaren zeventig.
Astro Tower
Astro Tower

Projectkenmerken

Projectnaam
Ingrijpende renovatie voormalig pand Fortis
Locatie
Avenue de l’Astronomie, Brussel
Opdrachtgever
Luri 1 s.a & Luri 2 s.a
Categorie
Kantoren
Architect
Altiplan Architects
Uitvoeringsperiode
Opgeleverd

Gestript tot skelet

De Astro Toren is gelegen aan de Kleine Ring in Sint-Joost-ten-Node en was tot 2005 eigendom van Fortis. Het gebouw werd gestript tot op het betonskelet en terug opgebouwd met volledig nieuwe gevels. In totaal beschikt de Astro Toren over ongeveer 35.000 m² kantoorruimte, die geheel naar wens van de huurder is ingericht. De bovenste drie verdiepingen herbergen de technische installaties en ondergronds bevindt zich een parking van vijf verdiepingen.

Samenwerking

Bij het omvangrijke project waren meerdere partijen betrokken, waaronder de THV ASTRO, het samenwerkingsverband van Cordeel en Willemen General Contractor. Wij voerden samen de sloopwerken en ruwbouwwijzigingen uit en monteerden een nieuwe staalstructuur op het dak. De compleet nieuwe gevel, die tegelijk fungeert als isolerende schil rond het gebouw, is het werk van Belgo Metal CW. CES Engineering verzorgde de zeer energiezuinige installaties voor verwarming en koeling.

Gerelateerde projecten