kbc_mechelen_1-2.jpg

Van ontoegankelijk datacenter naar open energiezuinige werkomgeving

Renovatie KBC-datacenter in Mechelen

We voerden een ingrijpende renovatie uit aan het computer- en datacentrum waarbij we tal van innovatieve energiebesparende technieken toepasten. Het huidige energieverbruik bedraagt slechts 10 procent van het vroegere verbruik. Tijdens de werkzaamheden bleven steeds delen van het gebouw operationeel.
kbc_mechelen_3.jpg
kbc_mechelen_4.jpg

Projectkenmerken

Projectnaam
Renovatie KBC-datacenter in Mechelen
Locatie
Egide Walschaertstraat - Mechelen
Opdrachtgever
KBC Bank NV
Categorie
Kantoren
Architect
Goedefroo + Goedefroo Architecten
Uitvoeringsperiode
Opgeleverd

Het nieuwe werken

Als gevolg van de strenge veiligheidsvoorschriften voor datacentra had het oorspronkelijke gebouw een gesloten uitstraling. Het interieur had zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een lappendeken van donkere en weinig aantrekkelijke ruimtes. De renovatie moest niet alleen leiden tot een open werkruimte die geschikt is voor ‘het nieuwe werken’, maar ook de huisvesting van extra personeel mogelijk maken. Dankzij een groot aantal innovatieve ingrepen voldeed het gerenoveerde gebouw in 2016 al aan de 2020 NZEB-wetgeving (Nearly Zero Energy Building).

Bijna energieneutraal

Door de natuurlijke ventilatie in het gebouw is slechts in heel beperkte mate mechanische koeling noodzakelijk. Recuperatie van de warmte uit het datacentrum zorgt dat er voor verwarming geen extra energie nodig is. Isolerende maatregelen als doorgedreven isolatie (K29) en automatisch gestuurde, beweegbare zonnewering aan de buitenzijde dragen bij aan de lage energiebehoefte van de klimaatbeheersing. Ledverlichting in combinatie met 1.600 m2 raamoppervlak voor overvloedige daglichttoetreding en afwezigheidsdetectie houden ook het verbruik van de verlichting laag. Zonnepanelen, bij elkaar goed voor 167 KWp, genereren de benodigde energie.